DELEN

Wat is droog haar en wat doe je ertegen? Dit onderwerp gaan we hieronder uitgebreid bespreken. Wanneer je haar als stro aanvoelt en je op zoek bent naar een beetje glans, dan ben je hier op de juiste plek. Dof en pluizig haar kan er zeer droog uitzien. Dit is erg vervelend, want je wil natuurlijk mooie en gezonde lokken. Hieronder lees je hoe je droog haar herkent en delen we tips tegen droog haar!

Wat is droog haar?

Als je droog haar hebt, bevatten je haren onvoldoende vocht en/of talg om er gezond uit te zien. Hierdoor krijg je dof en breekbaar haar. Zowel je haartype als factoren van buitenaf bepalen of je haar snel droog wordt.

Wat zijn de oorzaken van droog haar?

Er zijn verschillende redenen waarom je haar uitdroogt. Hieronder zetten we de belangrijkste oorzaken op een rijtje:

Invloeden van buitenaf

Dikwijls wordt droog en beschadigd haar veroorzaakt door externe factoren. Denk aan zon, zee, de temperatuur en chloor, maar ook een te droge lucht op het werk, een verkeerde haarborstel of niet genoeg water drinken. Tijdens de koude wintermaanden hebben veel mensen last van droog haar omdat de lucht dan droger is.

Conditie van de haarschubben

Een tweede oorzaak van droog haar is een minder goed werkende beschermlaag. Om ieder haartje zitten namelijk haarschubben die je haar beschermen. Als je haar gezond is, liggen deze schubben dicht tegen elkaar aan en houden ze op die manier vocht in je haar. Maar als je haarschubben niet in goede conditie zijn, kan er vocht verloren gaan met als gevolg dat je haar uitdroogt.

Lage talgproductie

Tenslotte kan je ook pech hebben en al van kleins af droog haar hebben, doordat je van nature een lage talgproductie hebt. Ook wanneer je ouder wordt, maakt je hoofdhuid minder talg aan en kan je haar droog worden. Mensen met krullend haar hebben overigens vaker last van droog haar omdat de talg moeilijker over de haren wordt verspreid. Mensen met lang haar hebben dan weer vaker last van droge punten.

tips tegen droog haar

Hoe kan je droog haar herkennen?

Er is sprake van een vochttekort en te weinig talg. Daarnaast zijn er nog een aantal kenmerken waaraan je droog haar kunt herkennen: gespleten haarpunten die droog en ruw aanvoelen, dof een breekbaar haar, pluizig en statisch haar, en ’s ochtends veel klitten in je haar.

Wat doen tegen droog haar?

Douche niet te heet

Ga je een heerlijke douche nemen? Zet de douche dan niet te heet. Het warme water haalt het vocht uit je haar en droogt je haar alleen maar uit. Het beste is om je haar met lauw water te wassen.

Gebruik niet te veel shampoo

Nog een van de tips tegen droog haar is om niet te veel shampoo te gebruiken. Shampoo verwijdert namelijk de talg van je hoofdhuid en die heb je juist hard nodig. Daarom is het ook niet nodig om je haar vaak te wassen. Twee à drie keer per week is meer dan genoeg.

Gebruik producten voor droog haar

Droog haar wat te doen? Tegenwoordig bestaan er tal van haarverzorgings- en stylingsproducten voor droog haar. Let er bij het kopen van producten dus op dat deze bedoeld zijn voor jouw haartype. Dikwijls zijn deze producten extra voedend en geven ze je haar precies wat ze nodig hebben. Om je haar extra te verwennen, kan je wekelijks een haarmasker voor droog haar gebruiken. Dit is ideaal om je haar intensief te voeden.

Dep je haar droog

Na het douchen kan je je haar beter niet droog wrijven, maar wel droog deppen met een zachte handdoek. Alle kleine beetjes helpen!

droog haar wat te doen

Gebruik de juiste haarborstel

Wat te doen tegen droog haar? Het beste is om een haarborstel met varkens- of zwijnenhaar te gebruiken om je haar mee uit te borstelen. Borstel je haar niet als het nog nat is want zo breekt het sneller af.

Let op met hitte

Droog jij je haar vaak met een föhn of gebruik je regelmatig een stijl- of krultang? Zet deze dan op de koudste stand want de hitte droogt je lokken uit. Een hitte beschermend product gebruiken is ook een goed idee, bijvoorbeeld een heat protection spray.

Bescherm je haar tegen de zon

In de zomer is het belangrijk om je haar tegen de zon te beschermen. Dit kan je doen met een beschermende spray tegen de hitte. Daarnaast kan je je haar beschermen met een mooie (zonne)hoed of een leuke bandana.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Tenslotte speelt de luchtvochtigheid in huis ook een belangrijke rol. Tijdens de wintermaanden staat de verwarming dikwijls aan en is er minder frisse lucht in huis. De lucht is dan erg droog en dat zie je ook aan je haar. Zet dus regelmatig een raam open, koop een luchtbevochtiger of zet een bakje met water op de verwarming.

wat doen tegen droog haar

Zo, na het lezen van dit artikel weet je wat droog haar is en hoe je dit het beste kunt verzorgen. Hierdoor wordt je haar weer glanzend en gezond!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here